Kuitenbijtertje met prachtige vergezichten

Wij lopen de Moselsteig in september 2020 in Covid-tijd.

Onze geplande tocht in Italië vervangen we door deze route iets dichter bij huis. In de prachtige herfst van dit jaar lopen we het stuk van Konz (bij Trier) tot Reil.

Het is een echt kuitenbijtertje! De totale Moselsteig begint aan de Luxemburgse grens in Perl en volgt dan 365 kilometer lang de loop van de wijnrivier bij uitstek: de Moezel. Hij eindigt bij de uitmonding in de Rijn in de buurt van Koblenz.

De totale afstand is opgedeeld in 24 etappes van gemiddeld 15 kilometer. Dat lijkt niet veel, maar het gaat elke dag zo’n beetje 600 meter omhoog en 600 meter naar beneden door bossen en wijnhellingen.

Iedere dag start in een stadje aan de rivier en eindigt stroomafwaarts ook weer aan het water. Tussen die twee punten in wordt de wandelaar zo hoog mogelijk de hellingen in geleid. Dat leidt tot prachtige uitzichten; in de herfst is het genieten van de kleuren in de natuur en van de heldere lucht. ’s Avonds wacht er natuurlijk de beloning voor alle inspanning met een heerlijke Riesling onder de druivenranken op een zonnig terras. De inspanningen van de dag zijn dan gauw vergeten.

Mislopen bijna onmogelijk

De aanduidingen van de route zijn werkelijk perfect; in beide richtingen zelfs. Mislopen is bijna niet mogelijk. Ben je daar toch wat beducht voor: elke etappe is te downloaden via de prachtige website van de Moselsteig.

Het boekje over de route is via de site verkrijgbaar, alsmede in boekwinkels en in elk Verkehrsamt in de stadjes aan de route. In Nederland is het routeboekje en wandelkaart 1:35.000 via de site van reisboekhandel De Noorderzon in Arnhem verkrijgbaar.

Wijncultuur floreert

Het interessante van het gebied zit hem er ook in, dat de wijncultuur er sinds de aanwezigheid van de Romeinen floreert. De Moezelwijnen, en speciaal de Riesling, zijn wereldberoemd. De Romeinse sporen zijn overal in het gebied terug te vinden. Als het niet de wegtracés zijn, dan zijn het wel de resten van bouwwerken, musea en informatieborden over de Romeinse wijnbouw en het transport van wijnvaten over de Moezel met speciale wijngalleien. In het stadje Neumagen kun je zelfs aan boord van zo’n gallei een stukje over de Moezel meevaren. Zie het foto-album onderaan deze pagina.

Toppunt van Romeinse cultuur is natuurlijk de hoofdstad Augusta Treverorum (Trier); een bezoek aan het Landesmuseum daar is zeer de moeite waard.

Let op: vooraf boeken!

Over de tocht zelf: zoals gezegd is het vaak buffelen op de steile paden. Een probleem kunnen de overnachtingen zijn, omdat de hele streek een geweldig toeristische trekpleister is. Veel motorgroepen en andere toeristen bevolken de hotels en b&b’s.

Wij raden je derhalve aan om zeker een half jaar voordat je gaat elke overnachting tevoren te boeken. Wij wisten dat niet en zijn om die reden halverwege de tocht moeten stoppen wegens gebrek aan onderkomen. Zelfs het avondeten was een probleem in deze coronatijd, omdat je van tevoren moet reserveren. Dát gevoegd bij alle toeristische drukte, vooral ook van campers, resulteerde erin dat we menigmaal in een cafetaria ons eten moesten zien te bemachtigen.

Wat wellicht een oplossing kan zijn is het volgen van de bordjes van de Jacobsweg die van Koblenz naar Trier en vice versa loopt. Vaak langs hetzelfde tracé als de Moselsteig. Meestal zijn op zo’n route pelgrimsonderkomens aanwezig. Kijk daarvoor op de uitstekende website van de Jacobswegen in Duitsland.