Over

Riet & Guus: pelgrims in hart en nieren

Riet van Laake (1946) is een meisje uit Mill, Guus Wesselink (1948) een jongen die in Helmond is geboren. Wij hebben beiden veel levenservaring opgedaan, als we elkaar na veel omzwervingen pas echt ontmoeten.

Allebei zijn we sportief en houden we van wandelen in de vrije natuur. Vóór onze pensionering lopen we al veel kilometers in bergen en door dalen en we genieten daarvan. Ook de Vierdaagse van Nijmegen kennen we als onze broekzak.

Nu we zijn gepensioneerd nemen we daarvoor alle tijd. We zijn Vier vrije voeten! Pelgrimeren zit ons in het bloed sinds onze ‘Grote Tocht’ in 2013 van ’s-Hertogenbosch naar Pietrelcina in Zuid-Italië. We beginnen daarmee direct na onze pensionering. Riet runt tot dan een eigen praktijk voor psychosociale hulpverlening met de mooie naam “Praatmevrouw” in ‘s-Hertogenbosch. Guus is de laatste jaren van zijn werkzame leven directeur/oprichter van de publiek-private stichtingen Aanpak Voertuigcriminaliteit en Meld Misdaad Anoniem.

Als we drie jaar vóór onze Grote Tocht besluiten naar Rome/Pietrelcina te gaan lopen, gaan we ter voorbereiding weekenden met de volle rugzak op oefenen én gaan we op Italiaanse les. Dat lijkt ons aardig tegenover de Italianen die wij gaan ontmoeten en op wie wij ongetwijfeld ook een beroep gaan doen voor bijvoorbeeld overnachtingen. Wij boffen met een voortreffelijke Italiaanse ‘professoressa’, Margherita Merone, die niet ver van ons vandaan woont. Wij bevelen haar ten zeerste aan en haar website geeft voortreffelijke informatie.

Sinds onze grote pelgrimstocht van 2200 kilometer in 2013 hebben we al van veel andere, interessante pelgrimswegen gesnoept. Inmiddels lopen we twee keer per jaar een tocht van zo’n 500 kilometer.

‘De ziel gaat langzamer dan het lijf
als je loopt’

Als we samen pelgrimeren, dragen we in onze rugzak ieder zo’n 11 tot 13 kilo bepakking, inclusief twee liter water en een slaapzak. We overnachten in ostello’s, kloosters, hotels, B&B’s, verenigingsgebouwen, scholen, clubhuizen, jeugdherbergen of huurkamers. We eten elke dag fruit, drinken water, eten brood, tonijn, kaas en verder alles wat er op ons pad komt. Riet loopt voorop; zij is 1.63 meter. Guus volgt, met zijn 1.91 meter, een klein stukje achter haar. Op deze manier geeft Riet het tempo aan en loopt zich niet stuk. Guus kan met zijn lengte toch wel alles overzien. Onderweg praten en zwijgen we. We hebben het over vrijheid, over leven en dood, over onszelf en over de wereld om ons heen. En we genieten van de stilte van de natuur.

Wij zijn schrijvers van twee boeken: ‘Vier vrije voeten’ (2014) en ‘Over prikkeldraad en zegeningen’ (2016). We vinden het heerlijk hierover lezingen en workshops te geven, want we willen passievol een laagdrempelige vraagbaak zijn voor iedereen die meer wil weten over pelgrimeren.

Wij zijn lid van de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome om verhalen te horen, tips te krijgen en zelf te vertellen over onze reiservaringen. Guus is sinds 2016 actief in bestuurlijke en communicatiezaken; Riet werkt achter de schermen volop mee.