Mooie pelgrimstocht met goede overnachtingsmogelijkheden

Dit keer lopen Riet en ik eens niet in Italië, maar voor de tweede keer in Duitsland. Het Elisabethpfad van Eisenach naar Marburg stond nog steeds op onze bucketlist.

Onze vorige tocht, de Oekumenische Pilgerweg, voerde ons aan het eind door Eisenach in Thüringen, langs de Wartburg waar Elisabeth van Thüringen rond 1220 op het kasteel woonde. We hoorden toen (2014), dat zij een weldoenster is geweest, die in 1231 op 24-jarige leeftijd stierf in Marburg en daar begraven werd. Een paar jaar later al werd zij heilig verklaard en sinds dat jaar is de bedevaart naar Marburg enorm druk belopen.

Men kan vanuit Eisenach of vanuit Keulen of vanuit Frankfurt naar de Elisabethkirche in Marburg lopen. Wij kiezen de route vanuit Eisenach, zo’n 200 kilometer door het prachtige - met veel korenvelden bekleedde - heuvelland van Hessen.

De voetreis voert ons in 10 dagen langs de historische plaatsen waar Elisabeth geweest is en armenzorg verleende. We bezoeken kastelen en veel kerken. Die zijn bijna alle van evangelische signatuur en fantastisch op pelgrims ingesteld. “Die Offene Kirche” staat er vaak op een bord bij de deur en bij binnenkomst heeft men zelfs flesjes water “für die Pilger” neergezet vanwege de warme dagen waarin wij lopen. Elke dag is het tussen de 24 en 30 graden Celsius. Ook een stempel ligt er vaak om zelf ons pelgrimspaspoort mee te stempelen.

In de vele dorpen waar we doorheen lopen zijn de vakwerkhuizen niet van de lucht. Het lijkt wel een groot openluchtmuseum. Prachtig.

 

Na 10 dagen bereiken we de Elisabethkirche in Marburg. Een sobere kerk, met een sobere tombe waar Elisabeth ligt. Het stadje is het bezoeken zeker waard.

Al met al een mooie pelgrimstocht met redelijk accurate bewegwijzering en goede overnachtingsmogelijkheden, die vermeld staan in een lijst die van de site te downloaden is. Via die site is ook het routeboekje eenvoudig te bestellen.