Mooi landschap, rijke historie en cultuur

Een wandeling eind juli, begin augustus om onze redelijk genezen knieën te testen, die eerder dit jaar op de Via Francigena in Zwitserland met een paar peesblessures problemen gaven. Een vlakke voettocht dit keer, door landelijk Overijssel, de provincie van de voorouders van Guus.

Overijssel kende ooit 114 Havezaten; het zijn versterkte hofstedes of hoeves van de landadel, die in bange dagen de landheer moesten bijstaan in de strijd. Vooral in de Tachtigjarige oorlog was er veel reuring met de Spaanse bezetter in “Oversticht”. Men koos ofwel partij voor ‘Holland’ ofwel voor Spanje. Nog heden ten dage zijn de resultaten terug te vinden in het gebied: sommige dorpen en steden zijn nog katholiek, de meeste protestant.

Het Havezatenpad begint in het Twentse Oldenzaal en loopt door de oude marken, via Lonneker, Boekelo (zoutindustrie), Delden, Goor, Diepenheim met zijn bijzonder vele havezaten en het begin van de Regge, via Markelo en Rijssen naar Nijverdal, waar de grens met Salland wordt bereikt.

Vandaar gaan we naar de Vecht bij Ommen en verder door Salland naar Dalfsen en provinciehoofdstad Zwolle.

Vervolgens gaat het naar de kop van Overijssel via het prachtige hanzestadje Hasselt (van de vroegere kalkovens) naar Zwartsluis, Giethoorn en door de prachtige Wieden naar Steenwijk.

In Hasselt moeten wij helaas afhaken in verband met andere afspraken. We hebben er dan twaalf prachtige en zonnige dagen opzitten, waarin we genoten van de prachtige landerijen, havezaten en sjieke beukenlanen die de toegangspaden vormen tot de vele havezaten. Ook de vroegere transportrivieren Regge en Vecht zijn een lust voor het oog.

De geschiedenis van Twente met de textiel- en zoutindustrie, de zompen op de Regge en het boerenbedrijf op het akkerland komt bij ons indrukwekkend binnen. Om daarna plaats te maken voor de veeteelt van Salland en de Vecht, die we na Zwolle oversteken op het laatste en nostalgische trekpontje van Nederland.

We slapen in bedjes bij Vrienden op de Fiets, B&B, bij vrienden, en enkele hotels. De boekingen hebben we allemaal tevoren gedaan, zodat het slapen niet meer tijdens de tocht geregeld hoeft te worden. Het neemt namelijk steeds meer tijd in beslag om maatwerk te regelen ‘na corona’.

Het Havezatenpad met zijn mooie landschap, rijke historie en cultuur is wat ons betreft een aanrader. Evenals het routeboekje van NIVON, dat veel informatie en mooie kaartjes bevat. De gpx-track konden we downloaden via Wandelnet.nl. Beslist doen!