Rijke historie van de twee Hollanden
Het is dit Covid-jaar de vierde tocht in eigen land. Deze keer kiezen we het koude voorjaar uit. Regen, kou, storm, hagel en natte sneeuw zijn soms ons deel. “Een echt Hollands weertje”, mag het genoemd worden. Met dan ook nog eens de nadruk op “Hollands”, want we bewegen ons door de duinen van Hoek van Holland tot Schoorl en genieten van de rijke historie van de twee Hollanden zoals die vorm hebben gekregen vanaf de Gouden Eeuw tot nu.
De bedoeling was Den Helder te halen, maar voorspellingen van winterse buien, storm en onweer doen ons na 200 kilometer in Schoorl afhaken. En ja hoor: op de terugweg per trein kleurde de wereld wit en de luchten donkergrijs.
Atlantikwall
Onze tocht begint op 9 maart 2021 in Hoek van Holland, waar we al snel kennismaken met de Atlantikwall, die de Duitsers van Noorwegen tot Spanje langs de Noordzeekust bouwden. De hele tocht zullen we met bunkers, monumenten van gevallen strijders en oorlogsverhalen geconfronteerd worden.
Indrukwekkend, leerzaam en triest. De duinen daarentegen zijn bewonderenswaardig mooi en interessant. Zeer tot onze verrassing ook enorm afwisselend.
De duinlandschappen tussen ‘De Hoek’ en Kijkduin zijn heel anders dan die tussen Kijkduin en Scheveningen bijvoorbeeld. En zo gaat dat helemaal naar het noorden toe elke 20 kilometer door. Steeds anders…. De ene keer is het een smalle strook als zeewering, de andere keer zijn het brede vegetaties met duinpannen en naaldbomen van wel 5 kilometer breed. Ook de begroeiing wisselt steeds.
Routeboekje
Het routeboekje van Wandelnet beschrijft het allemaal; ook de historie van dorpen, steden en landschappen wordt daarin op aantrekkelijke wijze vermeld.
Wat af en toe hetzelfde eruitziet zijn de stranden langs de zee, maar die loop je niet veel. Maar 5% van de hele afstand gaat over het strand; de overige paden gaan door de duinen en dorpen of steden.
Gps-track
Het boekje van dit aantrekkelijke traject is een prima loopvriend. Op de kaartjes van 1:25.000 is goed te navigeren; de wit-rode LAW-stickers doen de rest. Tenminste….in Zuid-Holland is dat prima geregeld, maar vanaf Haarlem naar het noorden is het verstandig toch ook de gps-track (te downloaden via wandelnet.nl) in telefoon of gps-apparaat te hebben.
Overnachten kan in de adressen die in het routeboekje staan of bij Vrienden op de Fiets, b&b’s en hotels. Mogelijkheden te over.