Een romantische voettocht naar Zuid-Italië

Hoe gaat dat als een man jarenlang 70 uur per week heeft gewerkt, met pensioen gaat en direct daarna met zijn vrouw gaat pelgrimeren? Een boeiende vraag! Ineens zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week, veertien weken lang samen. Redden we dat of betekent dit avontuur een behoorlijke aanslag op onze relatie? Wij gaan in 2013 vanuit de voordeur van ons huis op pad voor een avontuurlijke voetreis van 2200 kilometer vanuit ‘s-Hertogenbosch via Rome naar een bijzonder plekje in Zuid-Italië.

We lopen eerst naar Maastricht, in een rechte lijn door de Kempen en België. Daar stappen we op de GR5 door de Ardennen (met regen natuurlijk…!) naar Luxemburg en Luxemburg-Stad. En plotseling wordt het erg mooi weer voor de rest van de hele tocht. Vanuit Luxemburg-Stad hebben we zelf een route uitgezet, die ons via Metz en Nancy naar Besancon brengt. Vanuit die gezellige Franse stad nemen we de roemruchte pelgrimsweg van Canterbury, de Via Francigena. Deze brengt ons door Zwitserland over de Alpen en de Col du Grand St. Bernard naar de rijstvelden in de Italiaanse Povlakte, waarna we door Emilia-Romagna en Toscane naar Rome lopen. Vervolgens gaan we over de prachtige Oud-Romeinse Via Appia Antica Rome uit en verder over de Francigena del Sud tot Benevento, waar we linksaf slaan voor de laatste 12 km naar Pietrelcina, het geboortedorp van de heilige Padre Pio.

Op de uitgestrekte wandelwegen naar het zuiden lopen we een indrukwekkende tocht. We genieten elke dag van onze relatie en van de gesprekken met de mensen die onderweg op ons pad komen. In het fotoalbum geven de foto’s een mooi beeld van de prachtige natuur die we onderweg onder een heerlijk warme zomerzon beleven. (voor andere routes naar Rome, zie de website van de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome)

Reis met ons mee in dit boeiende avontuur!

De tocht is ons dermate goed bevallen en we hebben zoveel bijzondere dingen meegemaakt, dat we, eenmaal thuis gekomen, besluiten er een boek over te schrijven, waarin we al onze belevenissen, gesprekken en zwijgzame momenten een plek geven. We schreven dat boek samen, waarbij Riet vooral de emotionele en relationele belevenissen voor haar rekening nam.

Lees waarover we met elkaar praten of zwijgen en hoe we onze irritaties en gelukzaligheden een plek geven. Naast gedetailleerde en beeldende beschrijvingen van de dagelijkse voettochten met volle bepakking, is het boek aangevuld met praktische tips, prachtige foto’s en een lijst met onze etappes en overnachtingsadressen.

Het boek is hier te bestellen.