Een ruige zwerftocht door Lazio, Abruzzen, Molise en Puglia

‘Con le ali ai piedi’, ‘Met de vleugels aan de voeten’ ofwel ‘Met gevleugelde voeten’. Onder deze mooie (boek-)titel gaat een geweldige camino in Italië schuil. Een pelgrimstocht die in het verlengde van de Franciscusweg vanaf La Verna bij Poggio Bustone afbuigt naar het 540 kilometer verderop gelegen Monte Sant’Angelo in Gargano.

Monte Sant’Angelo: de heilige plek waar de grotkerk zich bevindt op de plaats waar in de vijfde eeuw de Aartsengel Michael tweemaal gevleugeld verschenen is. Ook Sint Franciscus is er geweest en dus is Monte Sant’Angelo door de eeuwen heen een bedevaartplaats bij uitstek.

De tocht is een stevige onderneming. Hij brengt je in het begin naar de diabolische aardbevingsstad L´Aquila, dan door de ruige Abruzzen en het lieflijker Molise en tenslotte naar Puglia, met als kers op de taart het natuurschoon en de bijzondere sfeer van Gargano. De indeling van de etappes is erg goed. Het zijn er 25, waarbij rekening is gehouden met de zwaarte van elke etappe. Is er een dag een etappe van 31 kilometer, dan is er de volgende dag eentje van 13 of 15. Wij hebben die indeling in 2015 grotendeels aangehouden en dat is ons goed bevallen.

Onze ervaringen met deze camino zijn erg goed. We hebben genoten! Van de zeer verschillende culturen in de vier regio’s, van de bloemenpracht in mei, van de (kerkelijke) kunst, van de contacten met de doorgaans erg vriendelijke en hulpvaardige mensen, van de veelal onbekende bergen, dorpjes en dalen, van de stenen op de paden en van het asfalt… De bewegwijzering: het idee is, dat geverfde gele pijlen de route markeren. In het begin waren die er ook wel, maar naarmate de route vorderde en hoe hoger je in de bergen kwam, was het steeds vaker een gok of ze er wél waren of niet.

De overnachtingsmogelijkheden zijn legio. Op de website is een lijst te downloaden met alle adressen die ook in het boek staan, plus de nieuwe adressen die erbij gekomen zijn. Het boek Con le Ali ai Piedi is er behalve in het Italiaans, ook in het Duits; verkrijgbaar bij De Noorderzon in Arnhem, ook via Internet. Zie daarnaast de website http://www.diquipassofrancesco.it/. Een uitgebreide beschrijving van onze tocht vindt u hier.