Een voettocht door de ruige Apennijnen in het binnenland van Italië; van Norcia in Umbrië naar Montecassino in Lazio.

Dit keer zijn de Vier vrije voeten voor het eerst niet gezamenlijk op pad! Riet is helaas niet van de partij omdat zij de zware belasting van veel stijg- en daalkilometers in de Apennijnen met een zware rugzak liever niet aangaat. De tocht stond al een paar jaar op ons programma, maar de aardbevingen in 2016 hadden roet in het eten gegooid. Toch blijft deze pelgrimsweg trekken en dus tijg ik alleen op pad. Met het vliegtuig ga ik naar Bologna, vandaar met de trein naar Spoleto en vervolgens per bus naar Norcia. Een snellere verbinding is vliegen naar Rome en vandaar met de trein naar Spoleto.

Op 19 mei vertrek ik uit dit ernstig gehavende stadje. De voorgevel van de prachtige dom staat - zwaar gestut - nog overeind en ook het standbeeld van Benedictus staat er nog. Buiten het stadje zie ik aan de grote omvang van het dorp van tijdelijke (?) huizen dat de aardbevingen heftig hebben toegeslagen. De route voert in 16 dag-etappes van gemiddeld 19 km door de prachtige en ongerepte natuur langs vaak stille en soms smalle en steile paden door het landschap. De vergezichten zijn talrijk en het ene hooggelegen dorpje na het andere verlevendigt het uitzicht. De bloemenpracht in het voorjaar is enorm, van orchidee tot leeuwenbek en grote maagdenpalm.

 

 

De heilige Benedictus - naar wie de cammino is vernoemd - leefde van 480-547 na Chr. Hij is in Norcia geboren en in Montecassino gestorven en de geestelijke vader van het ware kloosterleven: de dagelijkse trits van acht uur slapen, acht uur werken en acht uur godsdienst. Het motto dat uit zijn Regel voortkomt is het bekende: “Ora et labora”, bid en werk. Veel van de dorpen langs de route zijn door hem bezocht en in eentje daarvan: Subiaco heeft hij dertig jaar gewoond en gewerkt. Zo heeft hij er onder andere 13 kloosters gesticht. Enkele daarvan zijn nog in gebruik en te bezoeken. De fresco’s, beschilderingen en architectuur zijn adembenemend. Reden om er een dag extra voor uit te trekken.

De bewegwijzering van de route, ontworpen door Simone Frignani, die ook het routeboek schreef, is perfect. Overal doemen de bruine bordjes met het kruis en de B van Benedictus op. Mislopen is er nauwelijks nog bij. Ook is er een e-boek, inclusief GPS-track, van de uitgever van het Italiaans- of Engelstalige routeboek: Terre di Mezzo. Zowel het e-boek als fysieke boek geven ook de overnachtingsadressen aan. Het boek herbergt erg veel culturele achtergronden. Het boek is in Nederland te koop bij reisboekhandel De Noorderzon in Arnhem, ook via Internet. De overnachtingsmogelijkheden zijn talrijk, kwalitatief erg goed en zeer voordelig.

Voldaan en superfit kom ik na een voettocht van zeventien dagen en 310 kilometer aan bij het door Benedictus gestichte klooster bovenop de heuvel van Montecassino, dat in WOII geheel werd verwoest, maar in de vijftiger jaren weer in de oorspronkelijke gedaante is herbouwd.
Daar wacht mij de heerlijke ontvangst door mijn geliefde, de andere twee vrije voeten, die ter plekke het viertal weer compleet maken.

Het is 5 mei, Bevrijdingsdag in Nederland. Een mooiere datum is niet denkbaar, dáár, op de plaats waar 55.000 geallieerde militairen in 1944 sneuvelden voor ónze vrijheid!