Schitterende en pittige trektocht door unieke natuur en culturen

“De paden van de Valdarno, de heuvels in de Chianti, sommige etappes door de graanvelden in het Val d’Orcia, langs de Via Francigena, en vervolgens voorwaarts in de richting van de historische stadjes Pitigliano, Sorano en Sovana met hun Etruskische necropoli en de in het tufsteen uitgehouwen wegen.

Tot slot de wilde natuur van de Maremma en een duik in de Middellandse zee rond Elba. Zonder voorbij te gaan aan het genot in de prachtige kunststeden zoals Florence, Siena en Arezzo, die ook op de route liggen.

Een Grootse Tour om een van de meest populaire bestemmingen ter wereld te ontdekken, met de speciale uitstraling die alleen de tocht te voet biedt.”

Zo beschrijft de uitgever van het routeboekje de schitterende en pittige trektocht van ruim 600 kilometer door de unieke natuur en culturen van Toscane.

Riet en ik hebben deze tocht met onze rugzakken op in het najaar van 2021 vol overgave gelopen.

Er waren rustdagen in Florence, Arezzo en in de Maremma om zowel de spieren te laten bijkomen, als om de cultuur te besnuffelen en de ziel te laten bijtrekken.

De toren van Pisa en Leonardo da Vinci

De route begint in het prachtige Pisa, dat naast de scheve toren nog zoveel ander moois te zien geeft. De tocht gaat vervolgens met de wijzers van de klok mee via Vinci (waar Leonardo da Vinci geboren is) naar Florence en vandaaruit hoog door de Apennijnen naar het Etruskische Arezzo. Voor dit traject is het raadzaam tijdig onderkomens te regelen, want die zijn er dun gezaaid. Het routeboekje geeft er enkele, maar te weinig.

In Arezzo vielen we met de neus in de culturele boter! In dat weekend werd de Giostra gehouden: het Middeleeuwse steekspel waarbij de vier wijken van de stad elkaar bestrijden. De mis waaraan wij deelnamen in de schitterende kathedraal, werd er zelfs voor onderbroken.

Van Arezzo gaat de route vervolgens naar het prachtige Siena en dan langs de aloude Via Francigena van de Romeinen naar het hooggelegen en van veraf in het landschap zichtbare stadje Radicofani.

Omdat wij dat traject al tweemaal gelopen hebben, kiezen we een andere route van Arezzo naar Radicofani: via Cortona en Montepulciano. Twee erg mooie stadjes. De een bekend van het schitterende Museo Etrusco en de ander van de edele Vino Nobile di Montepulciano.

Nadat we in Radicofani onze vrienden en hun opvolgers van het erg Italiaanse alimentari-winkeltje ´Pane e companatico’ hebben bezocht, gaan we de dag erna het volgende traject in: afdalend langs de Via Francigena met sublieme uitzichten over het Val d’Orcia bereiken we die dag de Maremma met de unieke historische Etruskenstadjes Sorano, Pitigliano en Sovana.

We lopen langs de holen waarin de Etrusken woonden, bekijken hun in de tufsteen uitgehouwen wegen en begraafplaatsen van 3000 jaar geleden en bewonderen hun kunst en cultuur.

Langs de kust van de Tyrreense Zee

Vervolgens lopen we heerlijk in het oktoberzonnetje via Grosseto langs de kust van de Tyrreense Zee naar het oude havenstadje Piombino, waar we inschepen voor de laatste twee etappes op het (ook Toscaanse) eiland Elba, bekend van het heerlijk zonnige klimaat, van Napoleon en de ijzer- en mineralenmijnen. Tijdens deze tocht nemen we af en toe een verfrissende duik in het nog lekker warme zeewater en we overnachten in caravans- en huisjes-voor-één-nacht op campings met winkeltjes en restaurants langs de kust.

Op Elba komen we aan in het gehuchtje Cavo. We slapen daar in een leuk familiehotel en trekken de volgende dag de bergen in op de eerste van de twee eind-etappes van onze grote tocht. De beklimming van deze GTE (Grande Traversata Elbana), die over de hele ruggengraat van het eiland loopt, is voor onze etappe een uitdagende en zware bergtocht met bijna 2000 meter hoogteverschillen. We overnachten dan ook halverwege in het mijnwerkersdorp Rio nell’Elba en lopen de volgende dag langs een makkelijker route naar het eindpunt Porto Azzurro. Een gezellig kuststadje met veel winkeltjes en een mooie jachthaven.

De laatste etappe naar het mooie Portoferraio doen we de volgende dag per bus. De bergen zijn ons te hoog en te gevaarlijk om met een zware rugzak (op onze leeftijd) te lopen. Alles kent zijn grenzen en wij komen graag heelhuids aan na deze stevige omloop van 600 kilometer door Toscane.

 

Plus en min:

+ een bijzondere kennismaking met de zeer verschillende landschappen en culturen van Toscane

+ mooie historische steden en dorpen

+ weer genoten van de Italiaanse cultuur, keuken en de mensen op ons pad

+ een zeer informatief routeboekje (in het Italiaans) en een track op aanvraag

+ de route is ongeveer 50/50 verhard en onverhard

+ verrukkelijk weer

 

- lastig soms om overnachtingen te vinden

- soms overgroeide en onbegaanbare paden

- geen routebordjes (lopen op beschrijving en track)