https://www.viaclaudia.org/en/via-claudia-augusta-welcomeLopen op een oude Romeinse handelsweg

Het aardige van de Via Claudia Augusta is, dat hij nergens begint en in het niets eindigt. Het handige en informatieve route- en informatieboekje vermeldt, dat de oorspronkelijk Romeinse weg van de Adriatische kust bij Venetië naar de Donau bij Augsburg – nu als trekkingroute – zowel aan het begin als aan het eind, nog niet af is. Dat betekent, dat we op het tracé van Landsberg am Lech naar het beoogde eindpunt Venetië zelf een startpunt kiezen.

Het werd Füssen, op de grens van Duitsland en Oostenrijk. Het eindpunt laten we nog even open als we in september 2015 vertrekken. Uiteindelijk is het Verona geworden en een bijna 500 km boeiende wandeltocht.

De Via Claudia Augusta (VCA) heeft meer het karakter van een toeristische wandelroute dan van een pelgrimsweg. Toch is de VCA onderdeel van het parcours naar Rome over de Reschenpas.

De bewegwijzering in Duitsland en Oostenrijk is perfect. Bij de Italiaanse grens houdt het op. De laatste 340 km is een kwestie van de beschrijving in het boekje volgen, GPS, kompas, vragen aan de bevolking en het volgen van de eigen neus. Fietsers hebben het eenvoudiger. Voor hen zijn er overal keurig bordjes zoals we ervaren als we een paar dagen het fietspad volgen.

Al met al hebben we een mooie tocht. Oostenrijk is prachtig: door de bossen over de Fernpass  (1250 m) bij Reutte en dan door het schilderachtige Inntal via de Reschenpass (1500 m) de Alpen over. Vervolgens negen dagen lopen door wijn- en ‘appelland’ Süd-Tirol naar Trento. Men vertelt ons dat 40% van alle appels die in Europa worden verkocht uit dit gebied komen. Onze Betuwe kan er tienmaal in. We verdwalen zelfs een keer in de vele doolhoven van de appelplantages.

In het mooie historische Trento besluiten we om níet linksaf te slaan naar Venetië. De paden worden steiler, het weer grimmiger en de routeaanduidingen en overnachtingsmogelijkheden zullen wel hetzelfde blijven: erg magertjes. We besluiten dan ook de 110 km naar Verona over het VCA-fietspad te lopen, dat we al vanaf de Reschenpass in de diepte onder ons langs de Adige door de vlakte zagen kronkelen. Ons advies: niet doen. Kies de bergen maar!