Nederlandse schat aan cultuur
We hebben onze pelgrimstochten steeds in het buitenland gelopen. In totaal al meer dan 5000 kilometer in vier jaar tijd. Dit keer snijden we - in september 2017 - een lange afstandsweg in Nederland aan: het Pieterpad. Zo’n 50.000 mensen per jaar (!) lopen het pad in gedeelten. Anderen doen de route in één keer, zoals wij. We starten bij de historische Petruskerk in Pieterburen en gaan op weg naar het 500 wandelkilometers zuidelijker gelegen eindpunt bij het bourgondische Maastricht: de Sint Pietersberg.
De afgelopen tocht in het voorjaar was met 760 kilometer tamelijk lang en vergde veel klim- en afdaalwerk in de Alpen en in de Apennijnen. Deze wandeling wordt beslist rustiger met slechts de Sallandse Heuvelrug, Montferland en de Duivelsberg bij Beek-Ubbergen als hoogtemeters.
De nieuwe route- en informatieboekjes van het Pieterpad geven ons een schat aan informatie over de weg, de cultuur en historie van de streken waar we doorheen lopen. De website geeft dagelijks te consulteren overnachtingsadressen en actuele informatie over omleidingen. We bespreken onze overnachtingen één dag tevoren en maken daarbij ook gebruik van Vrienden op de Fiets, B&B’s en Trivago.
Het Pieterpad voert ons door zes provincies en in Montferland en Limburg soms stukjes door Duitsland. Met name in het gedeelte onder de grote rivieren komt de ellende van WOII regelmatig op ons af. Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, de Canadese Erebegraafplaats en herdenkingsmonumenten in dorpen en steden, doen ons weer beseffen dat we hier op onze vier vrije voeten kunnen lopen dankzij de inzet van velen in de jaren ‘40-’45. Tienduizenden hebben toen de strijd niet hebben overleefd. We koesteren onze vrijheid!
De Nederlandse schat aan cultuur trekt in 24 dagen als in een caleidoscoop aan ons voorbij. Iedere streek heeft zijn eigen kleur. Het Hogeland in Groningen, het beekdallandschap van de Aa en de heidevelden in Drenthe, het Vechtdal en de Sallandse Heuvelrug in Overijssel, allemaal zijn ze mooi en erg de moeite waard. Oók als het regent…..Brrrr, wat hebben we met enige regelmaat een slecht en koud weer op deze voettocht.
Dan komen de wisselende Gelderse landschappen en culturen van de Achterhoek, Montferland, de Liemers, de Millingerwaard en de Groesbeekse heuvels onder onze voeten. Wát een verscheidenheid aan natuur en mensen. Langs de Maas in Brabant en Limburg lopen we langs de cultuurhistorische Maasheggen en door de prachtige Maasduinen.
Richting Vierlingsbeek lopen we op de oude Romeinse weg van Maastricht naar Nijmegen, de Via Valentiniana. Tóch een beetje Romeins/Italiaanse geschiedenis! Door de verrassend rijke natuur achterlangs Venlo, Roermond en Tegelen komen we in het rijk-historische en mooie stadje Sittard. Na een koffie met vlaai op een gezellig caféterras bezoeken we er de basiliek en Mariagaard. We gaan beslist nog eens terug. Dan volgt de mooie voettocht door het heuvellandschap naar Maastricht en de Pietersberg, die voor ons helemaal geen berg is.
Omdat het eindpunt van het Pieterpad weinig karakter heeft, ‘melden we ons af’ in de OLV-kerk in Maastricht. We krijgen er een stempel in ons routeboekje en branden er een kaarsje voor onze zeer oude moeders én als dank voor het wandelavontuur dat we na 500 kilometer veilig kunnen afsluiten.